× Löylyssä Naapurissa

"Löylyssä Naapurissa" is an ongoing book project mapping the East European public sauna culture from a Finnish perspective. 

Banya u Palycha, Petroskoi

Löylyssä naapurissa

“Löylyssä naapurissa – Havaintoja itäiseltä saunavyöhykkeeltä” on Koneen Säätiön rahoittama tietokirjahanke, jonka tavoitteena on kartoittaa Luoteis-Venäjän, Baltian maiden, Ukrainan ja Valko-Venäjän yleisten saunojen kansankulttuuria sen kaikissa muodoissa.

Hanke koluaa läpi yleisiä saunoja miesten vuoroista naisten vuoroihin, kaupunkien keskustoista metrojen päätepysäkeille, historiallisista korttelisaunoista moderneihin hyvinvointilaitoksiin ja tunnelmallisista mummolantuoksuisista pesistä epämääräisempiin sopukoihin. Tärkeintä on, että sauna on tiettyinä aikoina auki kaikille pääsymaksua vastaan. Löylyjen lomassa tarkkailemme saunakulttuurin paikallisia ilmenemismuotoja: vihtomis- tai vastomisrituaaleja, saunaeväitä ja -juomia, pesuhuoneen kirjoittamattomia sääntöjä ja löylynheiton rytmiä. Saunakulttuuri ei kuitenkaan ole erillinen kuplansa vaan siihen heijastuu myös Itä-Euroopan lähihistoria ja sen yleisissä kaupunkitiloissa tapahtuneet muutokset, sekä muutoksessa olevat naapurisuhteet ja niiden mahdolliset jännitteet.

Мunicipal banya, Pitkäranta
Municipal banya, Sortavala
St. Petersburg
Banya No 1, Vyborg